luni, 12 noiembrie 2018

✅ Intretinerea unui panou solar nepresurizat sau presurizat

Intretinerea si curatirea unui panou solar nepresurizat :
Asa cum stiti deja , panoul solar nepresurizat (atmosferic) , in mod normal se incarca cu apa primavara devreme de prin luna martie si se goleste la intrarea in iarna , cam dupa a-II-a jumatate a lunii noiembrie . In zonele de campie din sudul tarii si prin banat , oamenii s-au obisnuit cu ele si nu le mai golesc . Golesc doar tevile de apa si bazinul panoului ramane cu apa peste iarna . Daca panoul nu este folosit , el isi prezerva temperatura interioara si nu intra in risc de inghet . Sunt panouri solare nepresurizate care nu au mai fost golite de 7-8 ani si nu au patit nimic in timpul iernii . Cu toate acestea , sunt persoane care tin neaparat sa le goleasca pentru a avea un bun confort mental . Modelele noastre de panouri sunt dotate , in partea de jos a bazinului (boiler) cu un stut de 1/2 cu un capac filetat din arama prin care se poate face drenarea apei din interiorul panoului , mai putin tuburile vidate , care nu necesita golire . Apa care ramane in tuburi se va evapora treptat in maxim 1-2 zile cu putin soare .
Mai este necesar sa goleasca si tevile de apa , si apoi panoul solar poate sa intre la hibernare pana in luna martie . Atentia cea mai mare trebuie acordata atunci , in martie sau cand se face prima alimentare in fiecare an . Multa lume se grabeste , si alimenteaza cu apa in plina zi , si astfel reusesc sa sparga tuburile vidate care , daca au stat putin la soare , au si captat radiatia si s-au incins in interior . Apa rece care intra , baga tuburile in soc termic si explodeaza . Nu toate , dar primele in care intra apa rece , explodeaza . Asa ca prima alimentare din fiecare an trebuie facuta dimineata foarte devreme (cand soarele nu a rasarit inca) sau seara (dupa 1 ora de la apus) . Itretinerea unui panou solar nepresurizat se face cam o data la 4-5 ani . In principiu , ar trebui demontate tuburile si bazinul , coborate la sol si curatate dupa cum urmeaza : tuburile se curata la interior de depunerile de saruri (calcar spune romanul) cu o solutie detartranta (Nufar - detartrant clasic , costa cam 7-8 Lei o sticla de 1L) , dupa care se clatesc cu apa . Bazinul (boilerul) trebuie curatat DOAR cu jet de apa si/sau mecanic , fara a folosi nici un fel de substanta chimica . Recomandat este sa fie schimbate si garniturile siliconice din interiorul boilerului . Este posibil ca dupa atata timp sa fie coapte de la temperatura si sa nu mai etanseze bine pe tub si sa apara scurgeri (pierderi) de apa pe langa tuburile vidate . Daca tot ati demontat panoul , nu strica sa-i curatati si vasul flotor si mecanismul acestuia din interior . Nu ia mult timp si merita si el o intretinere .

Intretinerea si curatirea unui panou solar presurizat

Panourile solare presurizate nu necesita atata atentie si efort ca si panourile solare nepresurizate . Aceste model de panou are doar doua necesitati : sa NU se goleasca NICIODATA si sa-i fie schimbat anodul de magneziu in fiecare an (30 Lei/buc) . Trebuie privit ca o masinarie (automobil) : daca-l lasam fara apa este cam acelasi lucru daca am merge cu masina fara apa la motor , si daca nu-i schimbam anodul de magneziu avem acelasi rezultat daca am folosi o masina si nu am schimba uleiul la motor niciodata . Consecintele sunt similare . In rest , daca respectam aceste lucruri , panoul solar presurizat compact nu ar trebui sa ne deranjeze cu nimic altceva . Poate o curatire a tuburilor , o data pe an , cu o carpa jilava , nu ar dauna .
Intretinerea si curatirea unei instalatii solare : Instalatiile solare(sunt acele instalatii cu boilerul in interior , colectorul solar in exteriorsi automatizare) necesita o mai mare atentie si mai multa mentenanta . Periodic (cam la 6-7 luni) trebuie verificat antigelul solar si presiunea acestuia la rece , in fiecare an trebuie schimbat anodul de magneziu , si o data la 5 ani trebuie schimbat antigelul (sau macar regenerat) , deoarece acesta-si pierde proprietatile . Este adevarat , sunt mai elegante decat celelalte modele de solare , dar sunt mai pretentioase la intretinere . In general , este recomandat sa va montati o astfel de instalatie doar daca va pricepeti si sunteti o persoana tehnica , fiindca altfel mai mult o sa aveti de furca cu ele , si in baza firmelor care monteaza astfel de instalatii nu este bine sa va lasati , deoarece la montajul initial vin relativ repede , pe cand la mentenante si interventii ... cam greu spre deloc . Munca multa , bani putini , si diagnosticarea fura timp pretios , timp in care ei pot face 1-2 montaje .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai grija ce postezi ! Verificam tot si abia apoi aprobam ! Sa nu pierzi timpul de pomana !